Straatnamen
Iedereen komt vrijwel dagelijks in aanraking met straatnamen. Zoals bij het verzenden van post, het bezoeken van familie of vrienden, vermelding op een visitekaartje, het zoeken in Google Maps of het instellen van een navigatiesysteem. Bepaalde beroepen kunnen hun werkzaamheden niet uitoefenen zonder straatnamen. Denk aan een postbode, pakketbezorger, ambulancemedewerker of een brandweerman. Een straatnaam is een naam om een laan, pad, plein, straat etcetera aan te duiden. Hoe komen straatnamen tot stand?
Soorten straten
Straten in Ermelo worden genoemd naar:
- Leden van het Koninklijk Huis: Amaliahof, Beatrixlaan
- Plaatselijke of landelijke historische personen of gebeurtenissen: Ds. Witteveenlaan, professor Lindeboomlaan
- Stukken grond of boerenhoeven: Hoge Enk, Hoge Wal
- Een gebouw dat in de buurt stond of staat: Dakpan, Nokpan
- Een nabijgelegen plaats: Putterweg, Harderwijkerweg
- Een buurtschap: Horsterweg, Telgterweg
- De ligging: Raadhuisplein, Tolweg
- De beheerder van de weg: Rijksstraatweg
- Een thema: vogels, bloemen, bomen: Zwaluwstraat, Wikkelaan, Eikenlaan
Hoe is het in Ermelo geregeld?
De gemeente Ermelo heeft een straatnamencommissie. Onze verenging neemt hieraan deel in de persoon van onze voorzitter. De gemeenteraad beslist welke naam aan een straat wordt gegeven. In een raadsbesluit staat de onderbouwing voor de naamgeving.
Bij raadsbesluit van 28 oktober 1938, nr. 13 is er voor het eerst een straatnamenlijst vastgesteld. Dan wijzigt ook de huisnummering in het dorp Ermelo en aangrenzende buurtschappen. Iedere straat krijgt een straatnaam en ieder huis of gebouw een nummer. Voor die tijd zijn de huizen of gebouwen genummerd op basis van een wijk. Iedere wijk had zijn eigen letter. Bijvoorbeeld: Groeneweg 15 was Aa151.